Merhabalar; Hyper-V üzerinde çalışan bir Sanal Hostun diskteki bir sorun sebebiyle Start olamaması durumunda aşağıdaki gibi bir hata uyarısı alıyor iseniz aşağıdaki çözüm adımlarını uygulamak sorununuzu çözecektir. Bu tür bir sorun genelde snapshot alınmış bir virtual diskin normal bir sisteme Attach edilmesi ve farklı sebeplerle bağlı olduğu ana diskin bilgilerini kaybetmiş olmasından ileri gelmektedir. Sorunun çözümü ilgili disklerin sisteme yeniden bağlanılması ile aşılabilir.
Hyper-V üzerindeki bir sanal hostu başlatmak istediğinizde şöyle bir uyarı ile karşılaşıyor iseniz.
Yapmanız gereken işlem ilgili diskin sisteme yeniden bağlanılmasını sağlamaktır. Çünkü yukarıdaki sorunun temel sebebi aslında Hosta Attachlenmiş bu diskin sisteme bağlantı kuramıyor olmasıdır. Bunun ise temel sebebi disk konfigürasyon bilgilerilerinin kaybolmuş olmasıdır. Şimdi sırasıyla sorunun çözümü için gerekli adımları uyguluyor olacağız.
Öncelikle sorunlu olan sanal sunucuya gelip Sağ tıklayarak Settings diyor ve diskin bağlı olduğu Controller a geliyoruz. Inspect seçeneğini seçiyoruz.
Görüldüğü gibi sunucumuza ait disk aslında sisteme bağlı değil, eğer bağlı olmuş olsa idi bu alanda disk bilgilerini görüyor olacaktık. Sanal sunucumuzun Start olamamasının da temel sebebi budur. Reconnect diyerek Snapshot (differencing disk) ile ana disk (parent disk) arasındaki bağlantıyı tekrardan kurduracağız ve sistemin tekrardan sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyacağız. İşlem adımlarının başlatılabilmesi için Reconnect diyoruz.
Yeniden bağlama işlemi için Next diyoruz.
İşlemimizin en önemli adımı burasıdır. İlk işleminizi Ignore ID mismatch seçeneğini işaretlemeden devam ettirmeyi deneyebilirsiniz. Fakat çok büyük bir ihtimalle bu işlem başarılı olmayacaktır. Çünkü Sanal sunucunun zaten başarılı bir şekilde başlayamamasının sebeplerinden biriside ana disk ile snapshot arasındaki ileişimin kopmasından kaynaklanmaktadır. O yüzden ben Ignore ID mismatch seçeneğini işaterliyorum. Parent diskimiz ana sanal diskimizdir. Burada dikatli olup doğru diski belirtmemiz gerekmektedir. Olası bir hatalı seçim veri kaybına neden oalcaktır.
Gerekli işlemlerden sonra Next diyor ve işlemleri devam ettiriyorum.
Son işlemle birlikte Sanal sunucumuza ait snapshot’ı (differencing disk) ana diskimize (parent disk) başarılı bir şekilde bağlıyor ve Finish diyerek işlemimizi sonlandırıyoruz. Artık sanal sunucumuzu hiç bir veri kaybı olmaksızın yeniden başlatabiliriz. Sanal sunucumuzun açılamamasının temel sebebi differencing disk in parent disk ile olan bağlantısının kopmuş olmasıydı. Yapmış olduğumuz işlemle bu sorunu ortadan kaldırmış bulunuyoruz.
Dilerim bu soruna çözüm arayan kişiler için yararlı bir makale olmuştur.